divendres, 20 de setembre del 2013

Vacances literàries

Títol: El regreso de Driver
Autor: James Sallis
Editorial RBA
ISBN: 9788490064900

Després del que ens va agradar “Drive”, de James Sallis, ens feia molta gràcia llegir la seva continuació . “El regreso de Driver” segueix la història d’aquest mecànic - conductor – justicier un temps després del punt final de la novel•la anterior. Petita decepció. Mateix estil de frases curtes, seques i to abrupte. Mateix escenari de zones maltractades dels EUA. I mateix protagonista torturat, perseguit pel seu passat i a la recerca de venjança. Per desgràcia, aquí ja no sorprèn i va acompanyat d’una trama una mica tramposa que despista més que enganxa. Segurament farà les delícies dels amants del gènere negre. Però a mi, tot i no dir que és un mal llibre, malauradament m’ha semblat una continuació totalment innecessària. 
 


Títol: La mala dona
Autor: Marc Pastor
Edicions La Magrana
ISBN 9788498674620

Feia dies que teníem a la pila aquest llibre del Sr. Marc Pastor. Després de L’any de la plaga (que va caure en poques hores) i de Bioko (que s’ha de llegir si o si), La mala dona no s’ha quedat curta. Ficció sobre el procés de detenció de l’ Enriqueta Martí, la vampiresa del Raval, assassina en sèrie que va tenir en alerta la Barcelona de principis del segle XX. Amb un excel•lent treball de documentació. I com els anteriors llibres de l’autor, un cop el comences, no pots deixar-lo. Molt recomanable. 

Títol: Calaveres Atònites
Autor: Jesús Moncada
Editorial: LA BUTXACA
ISBN: 978-84-96863-27-9

Ganes de llegir aquest llibre de narracions de Jesús Moncada, que ens havien recomanat molt. Recull de contes on el fil conductor és Mallol Fontcalda, un jove advocat barceloní, que a la dècada dels cinquanta busca un indret tranquil per poder preparar les oposicions a l´administració de justícia. L’atzar fa que acabi anant a parar a Mequinensa, on farà de secretari del jutge Crònides, i acabarà descobrint els singulars personatges que l’habiten. Amb la guerra i la postguerra de teló de fons, divertidíssim recull de relats que parla sense complexes de política, sexe i religió. Amb grans dosis d’enginy i un domini del llenguatge deliciós. Feia molt de temps que no reia llegint un llibre. Malaguanyat Moncada, que no ens va poder deixar gaires obres. Fantàstic. 


Títol: Un monstruo viene a verme
Autor: Patrick Ness
Il•lustracions: Jim Kay
Editorial : DeBolsillo
ISBN: 9788499898902

Llibre sorpresa que ens van regalar (no em mereixo el camell literari que tinc) i que m’ha deixat molta més petjada del que pensava. Preciosa faula vestida de conte de terror, amb unes il•lustracions fantàstiques de Jim Kay. No és el que sembla. És molt més. Prova irrefutable de què la literatura juvenil pot ser perfectament vàlida per lectors adults. Si costa que em facin riure llegint un llibre, encara més que em facin plorar. I aquest em va deixar els ulls inflats com els d’una granota. Preciós. Esperant que se’l llegeixi el meu nebot i em doni la seva opinió. Molt, molt recomanable. 


Títol: Vicente Ferrer: la revolución silenciosa
Autor: Alberto Oliveras
Editorial Planeta
ISBN 8408035010

Lectura que ens han deixat arran del viatge que vam poder fer a la seu de la Fundació Vicenç Ferrer a Anantapur, Índia. Teníem curiositat per saber dels orígens d’aquest personatge singular, que va aconseguir moure masses . I és que els seus inicis (amb la guerra civil, els seus problemes amb la jerarquia de l’església, la seva popularitat a la Índia , i les amenaces d’expulsió del país i les manifestacions que ho van impedir ) ens eren desconeguts. El llibre no té cap mena de valor literari (ni periodístics. A més, per mi, les biografies “pactades” acostumen a tenir sempre un seriós problema de to “dogmàtic” i de parcialitat). Però això no treu que ens hagi permès descobrir certes dades i fer-nos una idea de la magnitud del personatge i del valor de la seva obra. Si no teniu un mínim interès pel personatge, prescindiu-ne.

7 comentaris:

acolostico ha dit...

Cuantas lecturas, eso es pillar al pila a base de bien. Yo en verano poco que no uso el metro...

Driver no se moría? Bioko bien. Moncada pendiente.

Anna ha dit...

Si jo ja dic que el que em falta és temps...


"Driver": la pel·lícula és una versió del llibre i l'argument té forces punts de diferència (i tot i així, no crec que quedi tancat el que comenta.... Ho deixa en dubte, no?)

I de moment no tinc cap queixa de les lectures del Sr. Marc Pastor. Enganxa i resol bé. Per recomandar.

Marta ha dit...

Moncada una delicia. Tot i que em sembla que és de les "Històries de la mà esquerra", una frase que em va encantar: "Mira-te'ls, Adolorida, porten les butxaques plenes d'il·lusions cobertes de teranyines".

I el sr Marc Pastor pendent

Nube de Frases ha dit...

No creo que me lea la segunda parte de Drive, al menos, por ahora. Un monstruo viene a verme me llama mucho la atención. Un saludo!

Bororo ha dit...

En resumint
Que tot un trunyo menys les naracions del Moncada. Això està bé. Així anem reduïnt..

Però no sé si donarem abast.. jo tinc un pendent des de Juny... Les meves vacances han estat de cotxe.. Brrrum bruum

Unknown ha dit...

M'estic acabant Victus i ja tinc a la prestatgeria Bioko, el de la Vampira sembla interessant, em penso q passaré per la biblioteca ;-)

Anna ha dit...

Benvinguda Vicky!

Ja em diràs que et sembla "Bioko". I si vols, et deixo "La mala dona". (La veritat és que no tinc cap queixa de les lectures del Sr. Marc Pastor #fan )