dimarts, 7 d’abril del 2009

L'església del mar

Títol: «L’església del mar»

Autor: Ildefonso Falcones


666 pàgines


1a edició (març 2006)


ISBN: 84-01-38692-6



Finalment he acabat l’Església del Mar, l’arxiconeguda i requetevenuda obra d’Ildefonso Falcones. I a fe de déu que m’ha costat. I, la veritat, la decepció ha estat gran. I això que em feia gràcia pel tema, pel context històric i pel fet que l’acció es situa a Barcelona . I a més comptava amb l’al•licient d’haver fet la ruta literària per la ciutat (que posava imatges reals als escenaris de la novel•la). Però ni així. Personatges inconsistents, amb evolucions estranyes (o mal explicades, que ve a ser el mateix), explicacions històriques posades amb calçador de manera forçada i paràgrafs que m’he hagut de rellegir per que no era capaç d’entendre’ls de bones a primeres. Vaja, que l’hem llegir ja per pur morbo de saber com acaba (que passen tantes desgràcies que al final tens com curiositat...). I fins i tot el final és decebedor...
Em costa molt entendre el fenomen que s’ha produït al voltant d’aquest llibre. I no, no puc dir que “Els pilars de la terra” és millor ( un altre que no he llegit ). I tampoc puc dissuadir a la gent de no llegir-lo (donat que dec ser una de les poques persones que encara no ho havia fet). Em queda el dubte de saber si els problemes venen d’una mala traducció (m’han deixat l’obra en la seva traducció al català...Ves a saber).

Apa...a veure si el següent millora (que no serà difícil).

13 comentaris:

acolostico ha dit...

No leido, ni movido a ello, cada vez menos. Entra en la categoría del código da Vinci...

Una buena técnica para evitar bodrios, recortar por encima bestsellers y por debajo ganadores del nobel, por en medio deben estar las perlas :P

Marta la que va desencadenar la lectura de "La catedral del mar" ha dit...

Coincideixo amb tu, Anna. Una decepció. I si et consola no devia ser la traducció, que jo me'l vaig llegir en castellà i em vaig quedar exactament igual...
Per a no endur-me més decepcions hauré de fer com diu el noi del comentari d'abans, oblidar-me dels best-sellers; però això dels Nobels... n'hi ha algun que val la pena (tot i que n'hi ha d'altres que no els entén ni sa mare) :-)

P.D. Doncs si el Watchmen és un best-seller no sé amb quins ànims me l'he de començar a llegir, ara...

Anna ha dit...

recortar por encima bestsellers y por debajo ganadores del nobel, por en medio deben estar las perlas :P

De vegades hi ha coses molt venudes que valen la pena (vaja, vostè ho hauria de saber, que s’ha llegit el Larsson...i es preveu que serà la bomba de Sant Jordi)

Difícil, difícil...
No sé, jo defenso que hi ha d’haver bones lectures d’entreteniment que venguin molt...No cal que tot sigui art i assaig. Però aquesta , per mi, no arriba als mínims.

I si et consola no devia ser la traducció, que jo me'l vaig llegir en castellà i em vaig quedar exactament igual...

Els meus respectes per la feina del traductor, doncs, que no podia fer-hi més...(no és que volgués posar en dubte la seva feina)

P.D. Doncs si el Watchmen és un best-seller no sé amb quins ànims me l'he de començar a llegir, ara...

Best-seller, best-seller...Dona, diria que encara no arriba a best-seller..( dins del món del còmic potser si... ) I això que és una obra de pes ( literal en l’edició actual).

Marta la que va desencadenar la lectura de "La catedral del mar" ha dit...

Doncs jo m'he llegit el primer del Larsson i què voleu que us digui...
M'esperava alguna cosa més... :-(
Anna, si vols te'l deixo perquè en facis la ressenya i el comentem!

Anna ha dit...

Doncs et prenc la paraula...Però m'aniria més bé que em deixesis primer el de l'eriçó... (oi que tb el tens?). Que es el proper del "club de lectura"... ;-)

Marta ha dit...

Jo la decepció i el que et costi acabar em va passar amb "els pilars de la terra". Suposo que aquesta és la causa que no m'hagi tornat a acostar a un llibre de construcció d'esglésies gruixut...

El Larsson... ains... el primer enganxa menys que el segon (la meva modesta opinió), però és que el segon em va enganxar "prou" per no tenir espera i llegir-me el tercer en francès!

Replicant ha dit...

"Los pilares de la tierra" per mi és horrible, no he estat capaç de llegir-lo mai sencer...I t'ho diu una que s'ha llegit "The Lord of the rings" més d'una vegada...per cert, disponible en versió original a la Bertran.I ja estic acabant el que em vas deixar dels llops huargos...;)

manu ha dit...

Em sembla que en l'altre post sobre aquest tema ja vaig dir que em vaig queda clavat (no cruxificat) a la pàgina 100.

Marta la que va desencadenar la lectura de "La catedral del mar" ha dit...

Doncs a mi "Els pilares de la tierra" em va agradar prou. Distret, per a passar l'estona, però almenys tenia una certa coherència... Però potser és que em van els llibres "totxo", que "El Senyor dels anells" és per l'estil... :-)

Anna ha dit...

però és que el segon em va enganxar "prou" per no tenir espera i llegir-me el tercer en francès!

Però quina impaciència... mare de déu...

.I ja estic acabant el que em vas deixar dels llops huargos...;)

Dissabte et passo el segon!

ja vaig dir que em vaig queda clavat (no cruxificat) a la pàgina 100.

Era un repte acabar-lo... (per criticar amb coneixement de causa...ehem..)

Però potser és que em van els llibres "totxo", que "El Senyor dels anells" és per l'estil... :-)

Si... no parlarem ara de l'edició de "butxaca" de "Guerra i Pau" que llegies al metro...ehem...

Marta la que va desencadenar la lectura de "La catedral del mar" ha dit...

Més o menys com la Karènina... en pots donar fe, que vas ser tu qui la vas tornar a la biblioteca!
Quan acabi amb "La ladrona de libros" i el "Watchmen" (a veure què tal el meu primer còmic "seriós") intentaré (per tercera vegada, diria) els Karamàzov...
És que els llibres d'aquesta mida són una bona defensa en cas d'intent d'agressió :-P

Anna ha dit...

És que els llibres d'aquesta mida són una bona defensa en cas d'intent d'agressió :-P

Si ets capaç d'aixecar-los i llançar-los potser si....

(ja veig que tot això és un pla per estalvair quota de gimnàs per fer peses...)

Sandra ha dit...

Em queden menys de 100 pag per acabar-lo i després d'haver llegit els vostres comentaris... no sé si m'atreveixo a opinar... A mi m'ha agradat (glups, perdoneu a aquesta pobra innocent), espero que el final no em decepcioni...