dilluns, 8 de desembre del 2008

California Dreamin

(Atenció: aquest text pot desvetllar informació sobre l’argument de la pel•lícula. Als interessats en veure-la, es recomana llegir-lo a posteriori. Per si de cas...)

Sinopsi :A principis de l’estiu de 1999, la guerra de Kosovo viu els seus últims episodis. El capità de l’exèrcit nord-americà Doug Jones i la seva fidel mà dreta, el sergent David McLean, viatgen en un tren que transporta equipament de l’ OTAN i personal de l’exèrcit a través de Romania camí de la frontera sèrbia. Una de les parades que han de fer és a l’estació d’una petita població romanesa on Doiaru, el corrupte cap d’estació, els crearà problemes.

Seguim amb la incursió en les arts romaneses. Aquest cop amb California Dreamin, repescada gràcies a la programació de Cineclub Manresa. Una pel•lícula a reivindicar, tot i que és un pèl llarga (queda el dubte de saber si el director, mort en accident poc després de finalitzar el rodatge, hauria mantingut aquest muntatge o hauria retallat minuts). Ens trobem amb una pel•lícula que toca diversos gèneres: comèdia, cinema costumista, història, drama i, com no, crítica. (especialment dura contra l'absurda inutilitat de les "salvadores" tropes americanes). En certs moments recorda Bienvenido Mister Marshall...i en d’altres recorda algunes històries d'Emir Kusturica. I tot situat en l'escenari d'una Romania grisa, dura, corrupte i força desesperançadora .
Impactant el final, amb un simbòlic castell de focs (que “celebra” una revolta). Llàstima que ens hem quedat sense l’oportunitat de seguir l’obra d’aquest director.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Cine rumano... Vaya manía le ha entrado con los rumanos...

*-el autor ha borrado el comentario politicamente incorrecto que venía a continuación*-

Anna ha dit...

Vaya manía le ha entrado con los rumanos...

No és mania...és curiositat... Un cinema a reivindicar (i un país molt "curiós"...)

*-el autor ha borrado el comentario politicamente incorrecto que venía a continuación*-

Però home,s'autocensura de bon matí...mmm...vaja...

manu ha dit...

Fidel ma dreta? I els esquerrans?