dilluns, 3 de febrer del 2014

El último de los injustos

(Atenció: aquest text pot desvetllar informació sobre l’argument de la pel•lícula o condicionar l'opinió sobre ella . Als interessats en veure-la, es recomana llegir-ho a posteriori. Per si de cas...) 


El director Claude Lanzmann és conegut, sobretot, per la seva magna obra “Shoa”, documental imprescindible de més de 9 hores sobre l’holocaust jueu (que vam veure ja fa uns anys en sessió doble a l’Institut francès) .

Del material que no va utilitzar en el seu moment, el director ha recuperat una extensa entrevista al rabí Benjamin Mirmelstein, últim president del Consell Jueu del camp de concentració de Theresienstadt (Repúblic Txeca) per realitzar "El último de los injustos". 

Theresienstadt fou venuda com una ciutat balneari de retir i descans pels jueus d’edat avançada, la “ciutat donada per Hitler als jueus”.( Impagable el fragment del documental propagandístic que ven les virtuts de la ciutat.) i és un exemple il•lustrador del poder de la propaganda nazi . Irònic, sarcàstic, crític, amb una memòria prodigiosa i una claredat aclaparadora, Mirmelstein contesta totes les preguntes sense obviar les acusacions de col•laboracionista que va rebre, repartint a tort i a dret sense eufemismes ( “ No tots els màrtirs són sants”, afirma. ) ni amagar la cruesa de la supervivència. 

Document imprescindible. No us deixeu espantar per les gairebé 4 hores de metratge. 

(el documental va servir d’excusa per estrenar la nova sala oberta a Sants, ZumZeig cinema. Espai nou, agradable i que esperem visitar sovint. Una alegria pel circuit cinematogràfic de la ciutat)

1 comentari:

acolostico ha dit...

Documentales de la 2...