divendres, 8 d’abril del 2011

Misterios de Lisboa

(Atenció: aquest text pot desvetllar informació sobre l’argument de la pel•lícula o condicionar l'opinió sobre ella . Als interessats en veure-la, es recomana llegir-ho a posteriori. Per si de cas...)

No ha estat fàcil trobar un forat per anar a veure “Misterios de Lisboa”, pel•lícula que dura 272 minuts i que es pot veure en una única sala de cinema en la ciutat. Es tracta de l’adaptació duta a terme pel director xilè Raúl Ruiz del clàssic de la literatura portuguesa escrit per Camilo Castelo Branco el 1852 (que evidentment no he llegit). De fet, es tracta d’una obra concebuda per la televisió (en un format de 6 hores) que ha tingut una versió “reduïda” per tal de ser exhibida a les sales de cinema. De fet, la notícia gairebé és que s’hagi acabat programant ( malgrat que va guanyar el premi a millor director en el passat festival de Cinema de Donostia). Cinema majúscul . Es tracta d’un melodrama fulletonesc ple de conflictes de classe, espiritualitat i intrigues romàntiques, explicat amb una cadència (potser deguda a l’origen de format televisiu) que permet recrear-se en el pur i simple plaer de narrar. Pel•lícula hipnòtica, tant en la forma com en el fons, bella i senzilla, que t’atrapa i no et deixa fins al final. Perfecte matrimoni de cinema i literatura.
Per les característiques pròpies del film no m’atreveixo a recomanar-lo. Espero que hi hagi sort i alguna cadena de televisió tingui a bé de programar el format mini sèrie.

7 comentaris:

acolostico ha dit...

La brevedad portuguesa, esa cosa de su cine, ese saber colar rollos interminables en las salas de proyección. Esos archivos largos que no se pueden bajar por internet y saturan.

Y esas peliculas de las que desconocemos ni tan siquiera su existencia. Pero si no tiene ni superheroes ni explosiones...

Bueno, la verdad es que si había alguna mención, pero solo de criticos, estas cosas solo la ven criticos...

Menos val que tenemos a Anna para estas cosas, sino seguiriamos perdidos entre blocckbuisters...

Más de cuatro horas en el cine, por dios, espero hiciesen pausa para la meadilla y esas cosas...

Sonia ha dit...

Menos mal que te gustó, porque con lo que dura...Espero que la den en la tele un día de estos y mejorar mis conocimientos sobre el cine portugués.

Juanma ha dit...

A mí siempre me ha intrigado cómo es posible que una ciudad tan rematadamente bonita como Lisboa dé pie a películas tan asquerosamente coñazos como Lisbon Story de Wim Wenders (solo se salvaba una escena en la que se veía un ensayo de Madredeus) o En la ciudad blanca, de Alain Tanner. Por no hablar de Manoel de Oliveira. A su lado, una novela de Pessoa parece una peli de Michael Bay.

Marta ha dit...

Doncs si, amb el que dura millor que t'hagi agradat ;)

el bandero ha dit...

272 minuts!!!!! M'he quedat sense paraules... i sense ganes d'anar.

Bororo ha dit...

No puc llegir, no puc no puc..

Anna ha dit...

@acolostico

A veure...estimat acolostico...Vostè ho sap que me n'adono quan s'enriu de mi , oi? :-P
(i a sobre m'ho diu un moderniqui urban pixapins que va al Kosmopolis...andayá..)

Però ja se l'ha descarregada si o no?

@Zonia
Hi ha la versió miniserie...A veure si cau en alguna cadena.
@Juanma
Jajaja! Tremendo, Juanma...tremendo...

@Marta
doncs si...

@el bandero
No sigui mandrós...Només es tracta d'invertir unes 5 hores de temps...

@Bororo

Res...no em llegeixes mai res... :-D